13. detsember 2015

Loomisprotsess 3. Esimene takistus ja ükssarv-pegasus-poni Blenderis (P6)

Kuna Poniralli lauamängu saavad tulevased kliendid ise välja printida, on lisaks ponidele vaja ka takistusi. 
Esimene Blenderis loodud takistus on selline:

Takistuse tegemisest on ka video:



Helen: "Tegin takistuse loomisel mitmeid ebaotstarbelisi asju. Näiteks tegin kõik kobad (ehk kohad, mis hoiavad takistuse latte ülevad) eraldi. Need oleks saanud koos teha, aga kuna mul ei olnud täielikku ettekujutust takistuse lõplikust välimusest, siis sai seekord tehtud niimoodi."

Kuna poni, mille Blenderis valmis tegime, oli vaid Heleni visiooni järgi (vt P5), siis tuli kohandada poni ka Eliise nägemusele vastavaks. Tulemus on selline:
Video "Kuidas teha ponist pegasus-ükssarvik"


Videode tegemiseks kasutasime programmi Camtasia, millel on 30 päevane tasuta prooviversioon.
Ka selle programmi kasutamine oli uudne kogemus, kuna ei ole varem olnud oma tegevust arvutis filmida. Programm töötab väga hästi ning on lihtne kasutada. Link postituse lõpus.

Kui leegi soovib veelkord näha esitlust, mida kasutasime Progetiigri maakondlikus voorus, siis sellele saab ligi siit.


1. detsember 2015

Loomisprotsess 2. Poni Blenderis ja lauamängu alus (P5)

Poni figuuri loomine erinevates etappides:



Valmis poni figuur:





Poni Blenderi versioonist sai tehtud ka kas videot/gifi:
1) Poni ilma sabata: https://gyazo.com/af01322aad3e6a618e38afa07c02acc8
2) Valmis poni: https://gyazo.com/799e92c1b0d2e15e2ae1df252e565907

Mängulaua kaks algset versiooni:
Must-valge mängulaud, mida saab peale välja printimist ise värvida


Esialgne värviline mängulaud. Detailsema versiooni kallal alles töö käib

Innovaatiline turustamine (P4)

Lauamäng "Poniralli" on tegelikult palju innovaatilisem, kui me seni rääkinud oleme. Inimesed on harjunud mõttega, et lauamängu saab osta suurtest raamatupoest, toidupoest või isegi eraldi lauamängupoest (näiteks Brain-Games). Vahel saab suure karbi tellida ka internetist: kuller koju tohutu karbi, mille kohaletoimetamine võib maksta peaaegu sama palju kui mäng ise. "Poniralli" teeb sellele lõpu. 
Kuna 3D printimine muutub järjest populaarsemaks, siis varsti on igas kodus 3D printer sama tavaline kui 2D printer. Inimene, kes soovin endale soetada "Poniralli" mängu, peab vaid ostama ja allatõmbama mõned failid ning 3D printer loob kõik mängunupud. Mängualuse saab klient printida välja a) must-valgelt (ja ise värvida); b) värviliselt (soovitav printida sellist teenust osutavates asutustes). 
Selline lauamängu turustamine säästab loodust vähemalt kahel moel:
a) ei toimu masstoodangut suurtes tehastes, mis reostavad loodust, vaid igaüks teeb oma mängu ise;
b) ei ole ületootmist.

Sellisel turustamisel on muidugi omad probleemid. Suurimaks probleemiks on piraatlus (nagu ka arvutiprogrammide puhul). Kuid piraatlus pole veel välja suretanud arvutimängude tootjaid, ega see tapa ka lauamänge.


2. november 2015

Esimesed sammud loomisprotsessis. (P3)

Iga loomisprotsess saab alguse ideest ja meie ideid kirjeldasime eelmises postituses (
Esialgsed ideed ja mängukirjeldus. Hobuse värvused ja takistuse tüübid. (P2) ). Kui idee on olemas, tuleb hakata tegelema teostusega. See postitus räägibki sellest, mis siiani tehtud on.

1. Väga algne mängulaua mudel koos paber takistusega ja lühike mängukirjeldus
See mängulaua mudel (pildid 1-3) seletab väga lihtsalt tulevast mängulauda. Mängulaud koosneb ruutudest, kuhu mängijad oma ponidega astuvad (täringut veeretades, nagu tsirkuse mängus). Ruutudele on võimalik asetada takistusi, mis hõlmavad 2-4 ruutu (mudel 3 ruudu suurune). Igal takistusel on tõuke ala (pildil punane), maandumis ala (pildil roheline) ja takistuse ala (pildil ülaltvaates triibuline). Kui ponil saavad käigud otsa punasel ala, siis ta tõrgub (ehk keeldub hüppamast) ja järgneb negatiivne efekt (nt. jääb korra vahele). Kui poni käigud saavad otsa takistuse peal, siis ta tõmbab selle maha ja  järgneb negatiivne efekt (nt. järgmine kord käib -3 ruutu sellest, mis veeretab). Kui poni käigud saava otsa rohelisel ala või peale seda, siis poni on takistuse ilma vigadeta ületanud. Nendes reeglites võib tekkida veel muutusi ning on plaanis anda igale ponile eraldi võime, mis aitab ühe või teise negatiivse efekti vastu.
Pilt 1. Mõned ruudud rada ja müüri-stiilis takistus
Pilt 2. Müüri-stiilis takistus
Pilt 3. Takistus mängulaual


2. Ponifiguuride visandid paberil
Pilt 3. Heleni visioon ponifiguuridest
Pilt 4. Eliise visioon ponifiguuridest

Eliise arvates peaks ponidel olema ka tiivad ja/või sarved ehk oleks tegu mütoloogiliste loomadega pegasused ja ükssarvikud. Sellised ponifiguurid on väga head mängu lasteversiooni (pilt 4).

3. Esimesed proovid 3D programmiga Blender
 Helen: "Blenderit olen varem kasutanud, kuid sellest on möödas paar aastat. Et uuesti meelde tuletada, kuidas miski käis, vaatasin Blender 2.7 tutorial (õpetus) videosid (Youtube'i lingid postituse lõpus). Tegin ka esimesed katsed poni kapja/jalga modeleerida. Ilmselt tuleb teha veel mitu proovi, enne kui jalga edasi modeleerin."

Pilt 5. Kaks katset teha hobuse/poni kapja ja osa jalga programmiag Blender.


4. Esimene käsitsi valmistatud takistuse mudel
Kuigi ilmselt lõpuks on enamik takistusi tehtud 3D printeriga, siis esimese mudeli valmistasime käsitsi papist, traadist ja grilltikkudest. Eliise värvis latid ja Helen lõikas grilltikud parajaks. Piltidel 6 ja 7 on takistuse suuruse võrdluseks kasutatud Portugali 2002. aasta 50 sendist münti (euro).

 Pilt 6. Takistus koos kahe latiga.
 Pilt 7. Latid käivad lahti ja kobade (asjad, millele toetuvad latid) kõrgusi saab muuta.




Youtube'i lingid:
1) "Blender 2.7 Tutorial #1 : Navigating in 3D & The Basics #b3d "
https://www.youtube.com/watch?v=zHdTUJBs7so 
2) "Blender 2.7 Tutorial #3 : Building a Snowman #b3d" 
3) "Blender 2.7 Tutorial #5 : Intro To Edit Mode #b3d"

23. oktoober 2015

Esialgsed ideed ja mängukirjeldus. Hobuse värvused ja takistuse tüübid. (P2)

Poniralli mäng sarnaneb veidi klassikalise tsirkuse mänguga. Mängulaud koosneb rajast, millele saab asetada takistusi ja mööda rada liigutakse täringut veeretades. Võitja on see, kes jõuab esimesena lõppu. Tegu ei ole reaalse takistussõidu koopiaga, kuid takistussõidu võistlustest on võetud erinevaid ideid.

Esialgu koosneb lauamäng järgmistest osadest: mängulaud, täring(-ud), erinevad takistused, ponifiguurid ja õpetus. Osasid võib arendamise käigus juurde tulla.

Tõenäoliselt tuleb mängu kuus (6) erinevat ponifiguuri. Praegu oleme välja valinud üheksa (9) erinevat värvust. Välja valitud värvused on alloleval pildil (Pilt 1) punaste ringidega tähistatud. Valitud värvused on kõige levinumad, eristuvad üksteisest selgesti või on inimestele tuntud filmide tegelastena. Näiteks on värvus Yellow Dun (esimene rida, vasakult esimene) ühe tuntud animafilmi "Spirit: Metsik ja vaba" peategelasest hobuse (Spirit) värvus.
Figuurid loome Blender ja/või SolidEdge programmiga ning prindime välja 3D printeriga. Ponid prindime välja valgetena ja värvime hiljem vastavat värvi, kuna niimoodi on võimalik luua detailsed ja loomutruud figuurid.
http://img11.deviantart.net/4c39/i/2014/112/7/1/horse_colors_poster_by_siakhuinn-d7fmj6g.jpg
Pilt 1. Hobuste värvused
http://img11.deviantart.net/4c39/i/2014/112/7/1/horse_colors_poster_by_siakhuinn-d7fmj6g.jpg
Takistusi tuleb mängu väga palju erinevaid. Need põhinevad reaalsetel takistustel, mida kasutatakse erinevatel võistlustel. Pildil 2 on üheksa (9) erinevat takistust, mida kasutatakse võistlustel.

Kirjeldan kõige levinumaid takistusi pildilt 2:
1) Stationata - lattaed, üks rida latte, millest hobune/poni peab üle hüppama, püsttakistus;
2) Oxer - okser, kaks rida latte, millest hobune/poni peab korraga üle hüppama, laiustakistus;
3) Barres de Spa - tõusev kolmik, kolm rida latte, millest hobune/poni peab korraga üle hüppama;
4) Hale rivière - veekraav, madal ja väga lai takistus;
5) Mur - müür, takistus, mille korral maandumiskohta pole näha, takistussõidus on müüri ülemised klotsid lahtised ja neid saab maha tõmmata.
Lisainformatsiooni võib vaadata FEI (Fédération Equestre Internationale) takistussõidu määrustikust. Link postituse lõpus (eesti keelne).
http://www.ikonet.com/fr/ledictionnairevisuel/images/qc/obstacles-142060.jpg
Pilt 2. Erinevad takistused
http://www.ikonet.com/fr/ledictionnairevisuel/images/qc/obstacles-142060.jpg

FEI takistussõidu määrustik: http://www.ratsaliit.ee/alad/ts/ts-maarustik/

13. oktoober 2015

Sissejuhatus (P1)

Tere!

Tegu on blogiga, mis kajastab lauamängu Poniralli valmimist. Poniralli lauamäng on esitatud ka Progetiigri konkursile "3D-tehnoloogiaga loodud töö" kategoorias.
Poniralli mängul on kaks autorit. Vanem autoritest on Tartu Jaan Poska gümnaasiumi abiturient Helen Õunapuu (18) ning noorem autor on Eliise Reim (6), kes käib Tartu Midrimaa lasteaias.

Korraldus:
Töö ülesanded on kahepeale jaotatud, võttes arvesse autorite vanust ja oskusi.
Heleni ülesandeks on hoolitseda õpimapi eest ja töötada välja mängumehaanika (reeglid ja tasakaalustamine jms). Samuti teeb Helen valmis 3D mudelite arvutijoonised.
Eliise on meie rühma kunstihing ja ideede generaator. Eliise ülesandeks on mõelda välja mudelite kujundus (nt ponide värv) ja lauamängu platsi kujundus. Temalt tulevad ka kõige lennukamad ideed mängu paremaks muutmiseks.
Ülesannete jaotuse kirjeldus on üldine, sest enamasti tehakse kõike koos ja ühe rühmaliikme ülesanded on ka teise kanda.

Mängu taust:
Poniralli on ratsutamise teemaline lauamäng.
Poniralli mängust valmib lõpuks kaks versiooni: "lastemäng" ja "suurtemäng". Laste versioon on lihtsam ja lastepärase kujundusega, see mõeldud eelkõige lasteaialastele. "Suurtemäng" on põhiliselt mõeldud noortele ja täiskasvanutele. Selle versiooni mängumehhaanika on keerulisem, nupud on väiksemad ja kujunus on realistlikum. 

Sellise mängu loomise idee on juba mõtetes olnud pikka aega. Siiani pole olnud aega ega võimalus ideed realiseerida. Ka ratsutamise alal ei ole mänguloojad päris võhikud - Helen on ratsutanud juba üle seitsme aasta ning Eliise huvi hobuste ja ratsutamise vastu aina kasvab.  Mängu pealkiri "Poniralli" tuleb sellest, et kõiki ponidega võistlusi kutsuvad Helen ja ta treener omavahel ponirallideks.


02.06.2013 Helen poniga Riina. Pildi autor: Kelli Saar
Creative Commonsi litsents
See teos on litsentseeritud Creative Commonsi Autorile viitamine + Jagamine samadel tingimustel 3.0 Eesti litsentsiga