29. veebruar 2016

Kokkuvõte (P10)

On aeg tõmmata otsad kokku. Oleme alates oktoobrist tegelenud Poniralli lauamängu arendamisega ja õppinud selle käigus palju uut nii 3D modeleerimise, 3D printimise, (laua-)mängu süsteemi loomise kui ka koostöö kohta.
Helen sai teada, et kuigi Blenderis modeleerimine ei ole raske, siis on keeruline teha printerile selgeks, mida täpselt on vaja välja printida. Alati ei tule kõik asjad printerist välja täpselt selliselt, nagu varem 3D modeleerimise programmis paistis. Samuti mõistis Helen, et lauamängude reeglite välja töötamine on keeruline ning ka seda, et lapsed võivad olla väga head motivaatorid.
Eliise sai teada, et on võimalik arvutis asi vamis teha ning seejärel välja printida (kui suure valiku potensiaalseid uusi mänguasju see juurde andis). Ta mõistis ka seda, et asjad ei saa iseenesest valmis ning, et vahel on vaja ka teisi tagant utsitada, et töö tehtud saaks (antud juhul oma vanemat õde). Kindlasti sai Eliise ka olulise esimise kogemuse eelvooru esitlustest.

Oleme saanud valmis, kõik teoreetiliselt mänguks vajaliku: 6 eri tüüpi takistuse faili, mängunupu (poni) faili, mängualuse ning reeglid. Et Poniralli lauamängu mängida saaks, tuleb mängunupud, takistused ja mängulaud vaid välja printida, täring otsida/osta (või otsida internetist täringu printimise fail, Google on meie sõber :) ) ning reeglid endale selgeks teha.

Lauamängude ostmine on siiani toimunud vaid poodidest (näiteks nagu lauamängu pood Brain-Games, millel on esindus nii Tartus kui ka Tallinnas; suured toidupoed; raamatupoed), kuid nüüd on võimalik kodus endale mäng ise välja printida. Selline lauamängude ostmise viis vähendaks tulevikus ka keskkonna probleeme, mis on tingitud ületootmisest ja suurtest loodust saastavatest tehastest. Kuigi praegu on 3D printerid veel kallid, siis tulevikus on kindlasti igas kodus oma printer ning nende kasutamise võimalused aina laienevad ning muutuvad loodussäästlikumadeks. Sellise raja ette näitamine teebki Eestist maailmariigi.

Pildid erinevatest takistustes, ponist ja mängulauast, mille me Blenderis valmis tegime:

Joonis 1. Lattaed Blenderis
Joonis 2. Müür Blenderis
Joonis 3. Teine versioon lattaiast Blenderis
Joonis 4. Okser Blenderis
Joonis 5. Tõusev kolmik Blenderis
Joonis 6. Veetekistus Blenderis
Joonis 7. Poni Blenderis
Joonis 8. Mängulaud 

Meil küll ei õnnestunud tänaseks välja printida poni parandatud versiooni ega takistusi, kuna kooli 3D printer on endiselt katki, kuid teeme seda esimesel võimalusel.
Mängureeglid on välja töötatud, kuid lõpuni korrastamata (keeleline korrektuur ja kujundus lõpetamata). Need lisame blogisse eraldi postitusena lähiajal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tegu on põhiliselt digitaalse õpimapiga, mitte blogiga. Palun veenduge, et teie kommentaar on viisakas ja korrektne.
Töö autorid: Helen Õunapuu & Eliise Reim

Creative Commonsi litsents
See teos on litsentseeritud Creative Commonsi Autorile viitamine + Jagamine samadel tingimustel 3.0 Eesti litsentsiga